L’autora i directora teatral Ruth Vilar ha estat guardonada amb el Premi Recvll ‘Salvador Reynaldos’ de periodisme per l’article d’opinió Reajustar o emmalaltir.
Aquest text assenyala l’abast de la influència col·lectiva en la salut individual. I
ens planteja un dilema: estem disposats a transformar aquells hàbits
socials que sabem que perjudiquen el benestar fonamental de les
persones? Una crida a responsabilitzar-nos de la nostra salut i a
contribuir a la salut dels altres.
L’article apareixerà publicat properament a la centenària revista Recvll. A la cerimònia d’entrega del premi, que va tenir lloc al Teatre de Blanes, se’n va llegir un petit fragment:
«Puc negar-me a gaudir a costa del perjudici d’altri; puc rebutjar clar i net que un altre s’aprofiti de mi. Això és salut mental. L’adopció d’aquestes dues senzilles màximes introdueix una afirmació inèdita en el sistema de creences comú. On abans dèiem: ‘Les coses són com són’, ara direm: ‘Les coses són com les fem perquè vam decidir fer-les així, i si fetes així ja no funcionen caldrà que decidim una altra cosa’. Vetllar per unes condicions de vida que preservin la salut mental comporta admetre que es plantegin conflictes i assumir un paper actiu en la seva resolució.»
Ruth Vilar és autora i directora teatral. Cofundadora, amb l’actor Salva Artesero, de la companyia Cos de Lletra. Ha publicat o estrenat més d’una vintena de textos dramàtics —originals i dramatúrgies—, assagístics i divulgatius. Entre les seves obres, destaquem Las ávidas raíces, que es podrà veure el proper mes de maig al teatre Dau al Sec de Barcelona. Col·labora habitualment amb diversos mitjans, com ara Primer Acto, i a Las uñas negras —on escriu amb el pseudònim de Pepa Pertejo.
Deja una respuesta